SPREMITE SE ZA TROPSKO VREME SRBIJI! Tri noći će se teško spavati, uveče temperatura 20 stepeni – ovo su datumi

Tropske noći i dani u Srbiji će trajati od 7. juna do 10. juna.

Tropske noći koje su karakteristične za jul i avgust kreću već sada početkom juna. Očekivano za ovo doba godine, vreme je promenljivo, pa imamo red pljuska, red sunca. Ali jasno je da se klima menja, te su klasične letnje kiše danas sve češće razorne nepogode, a temperature su svake godine sve veće.

I pravo leto nam je sada izgleda stiglo ranije nego inače. Tek smo ušli u jun, a stižu nam tropske noći. To znači da temperatura tokom noći neće padati ispod 20 stepeni.

Ono što je uobičajeno za jul i početak avgusta sada se dešava na samom početku juna.

Prognoza pokazuje da ćemo imati tri vezane tropske noći. Ovaj vreli talas kreće od petka (7. jun) kada će temperatura preko dana biti 32 stepena i trajaće sve do utorka kada će maksimalna dnevna biti 31. Najtopliji dan biće nedelja sa čak 35 stepeni.

Kad su te tropske noći u pitanju, u subotu uveče najniža temperatura će biti 22 stepena, u nedelju čak 23, u ponedeljak (10. jun) 20 stepeni. Nakon toga sledi osveženje, te od utorka možemo da očekujemo i grmljavinske pljuskove, najavljuju meteorolozi.

Bonus:

PRŽIĆE U JUNU, TEMPERATURE ĆE IĆI I PREKO 30 STEPENI! Objavljena detaljna vremenska prognoza za ovaj mesec

Severe Weather Europe (SWE) objavio detaljnu vremensku prognozu za Evropu u junu.

U junu će prema prognozi Severe Weather Europe (SWE) biti toplije od uobičajenog vremena i vreli dani zadržaće se veći deo meseca nad jugoistokom Evrope i u srednjoj i severnoj Evropi, dok se na severozapadu očekuje nestabilnije vreme. Iako leto zvanično još nije počelo temperature su već prave letnje. Prema prognozi SWE, očekuje se da će iznad srednje Evrope biti tranzit niskog pritiska, ali istok i zapad biće pod anomalijama visokog pritiska.

SWE navodi da će temperature ove nedelje u Skandinaviji biti oko 20-ak stepeni, a blaga atlantska vazdušna masa usloviće temperature ispod 20°C iznad zapadne i srednje Evrope.

Međutim u prvoj nedelji juna, temperature će preći 30 stepeni na jugoistoku, a i rašće i preko 30 stepeni u Španiji i Portugalu. Povećane padavine se očekuju nad severnom i delovima srednje Evrope, nešto manje predviđaju se nad Velikom Britanijom, Irskom, zapadnom i južnom Evropom. Slično vreme očekuje se do polovine juna.

Blaža atlantska vazdušna masa držaće temperature pod kontrolom iznad Islanda, Velike Britanije, Irske i delova Skandinavije i zapadne Evrope. Toplija vazdušna masa proširiće se prema srednjoj, južnoj i istočnoj Evropi. U istočnoj i srednjoj Evropi i na jugoistoku kontinenta očekuju se temperature od 30 Celzijusa, dok se u Velikoj Britaniji i Irskoj očekuju temperature između 12-16° stepeni, dok će temperature u sjevernoj Njemačkoj i Francuskoj biti malo iznad 20°C.

Prognoza pokazuje više padavina u regijama s nižim temperaturnim anomalijama, uključujući UK, Irsku i delove Skandinavije i zapadne i središnje Evrope. Povećana količina padavina u regijama s temperaturama iznad normale, poput Poljske, na primer, može ukazivati ​​na pojačane grmljavinske oluje i teške vremenske aktivnosti. Manje padavina i sušniji uslovi predviđaju se za južnu polovinu Evrope.

Druga polovina juna

Prognoza za treću nedelju juna pokazuje da se anomalija niskog pritiska pomera prema jugu, direktno iznad Britanije i Irske, dok se greben visokog pritiska diže prema severu i s drugim područjem visokog pritiska iznad južne Evrope. Više padavina biće u toplijem istočnom delu pojasa niskog pritiska iznad severozapadne Evrope i centralnih delova severno od Alpa. Za južnu, istočnu i severnu Evropu predviđa se manje padavina.

Za poslednju nedelju juna normalne do nižih temperatura očekuju se iznad severozapadne i severne Evrope. Međutim, većina južne, istočne i delovi centralne Evrope imaće temperature više od normalnih. Izuzetak je zapadna i srednja Evuropa koja će biti pod utiecajem doline, koja može povećati potencijal oluje nad srednjom Evropom. To se može videti na području s povećanim padavinama u srednjoj Evropi oko Alpa. Inače, biće i pojačane padavine nad severnom Evropom i a sušniji period nad južnim i istočnim delovima.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *