Stručnjaci: Isključite telefon barem jednom sedmično, jako je bitno za sigurnost informacija

Hakeri znaju mnogo načina da hakuju vaše uređaje. Potpuno isključivanje telefona može smanjiti mogućnost opasnog napada.

Iako ste oprezni, uvijek postoji šansa da vam neko upadne u telefon ili računar, piše portal Zimo. Najčešće se to događa ako kliknete na pogrešnu vezu ili preuzmete opasnu aplikaciju. Ali postoje i načini za koje znaju samo hakeri.

Nedavno su se na internetu pojavile upute koje je prije nekog vremena napisala Američka agencija za nacionalnu sigurnost (NSA). Iako nisu najnoviji, još uvijek vrijede, piše portal.

Jedno od zanimljivijih uputstava za sigurnost telefona (Androida i iPhonea) kaže da telefon treba isključiti, a zatim ponovo uključiti barem jednom sedmično. Time se uvelike smanjuje mogućnost takozvanog “zero-clicka” i drugih napada, pomoću kojih hakeri mogu instalirati štetan softver na vaš telefon.

Zero-click napadi su hakerski napadi koji iskorištavaju slabosti operativnih sistema (posebno Android) i instaliraju zlonamjerni softver na uređaj bez znanja korisnika. Pametni telefoni su najčešća i poznata meta ovakvih napada. Ovi uređaji koriste razne komunikacijske aplikacije, uključujući SMS, telefon, razmjenu poruka i aplikacije društvenih medija, koje su osjetljive na hakere.

Neke takve aplikacije omogućavaju primanje podataka iz nepouzdanih izvora i njihovu obradu prije obavještavanja korisnika. Hakeri to iskorištavaju i šalju pažljivo izrađene poruke ovim aplikacijama, obično tekstualne poruke ili slikovne datoteke, sa zlonamjernim kodom koji telefon instalira na uređaj bez znanja vlasnika.

Istovremeno, stručnjaci iz NSA ističu da se gašenjem telefona neće riješiti opasnosti, ali ćete tu mogućnost uvelike smanjiti.

Ažurirajte, isključite Bluetooth, budite oprezni na javnim Wi-Fi vezama…

Jedan od načina da se smanji rizik od napada je redovno ažuriranje operativnih sistema i aplikacija.

Uz ažuriranja, instalirate nove sigurnosne sisteme koji sprječavaju napade hakera. Preuzimanje novih aplikacija iz službenih trgovina aplikacija kao što su Google Play i App Store je također korisno.

Opasnost vreba i kada se povezujete na javne Wi-Fi mreže i punjače za USB ključeve ili ako imate stalno aktiviranu Bluetooth vezu. Stručnjaci savjetuju da ovu bežičnu vezu uključite samo kada je apsolutno neophodno da povežete telefon sa drugim uređajem.

Ipak, trebali biste biti najpažljiviji kada otvarate linkove ili priloge primljene putem SMS-a ili e-pošte.

Nikada ne otvarajte one koje dobijete od nepoznatih pošiljalaca i pazite na one koje vam šalju poznati pošiljaoci. Ako niste sigurni, nemojte otvarati ove linkove ili priloge, već nazovite pošiljaoca i pitajte šta vam je poslao.

Ako zaključate telefon, trebali biste koristiti biometrijske metode (otisak prsta ili fotografija lica) ili jak PIN sa najmanje šest znakova, koji bi trebao biti što je moguće raznolikiji (kombinacije velikih i malih slova, brojeva i posebnih znakova kao što je ” @” , “#”, “&”). Također isključite aplikacije za navigaciju i lokaciju kada vam nisu potrebne.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *