NOGE VAM SE GRČE DOK SPAVATE? EVO KOJI SU UZROCI

Zvuči li vam poznato da ležite i osjetite bol u donjem dijelu noge? Bol je nepodnošljiva i vaši mišići su tvrdi na dodir, a kada pokušate pomjeriti nogu osjećate da je paralizirana.

Grčevi najčešće pogađaju gastrocnemius-mišić koji se proteže između gležnja i koljena. Ovo se može dogoditi dok ste budni ili dok spavate, a u većini slučajeva mišić se opušta za manje od 10 minuta. Vaša noga može biti upaljena i jedan dan poslije. Grčevi nogu tijekom spavanja su češći kod žena i starijih osoba, piše Body.ba.

Šta uzrokuje grčeve?

Stručnjaci ne znaju točno šta uzrokuje grčeve nogu dok spavate. Postoje, međutim, poznati faktori koji mogu povećati vaš rizik.

Prije svega, noćni grčevi mogu biti povezani s položajem stopala. Pozicija u kojoj spavamo može utjecati na mišiće, čineći ih podložnijim grčevima. Ostali faktori koji mogu uzrokovati grčeve u nogama su:

Previše sjedite: Mišići se moraju redovno istezati da bi pravilno funkcionirali. Dugo sjedenje može učiniti mišiće nogu osjetljivijim na grčeve.
Pretjerano naprezanje mišića: Previše vježbanja može preopteretiti mišiće i povećati rizik od grčeva u nogama.
Abnormalna nervna aktivnost: Prema određenim istraživanjima, grčevi u nogama su povezani s povećanim, abnormalnim otpuštanjem živaca.
Skraćivanje tetiva: Tetive koje povezuju mišiće i kosti vremenom se prirodno skraćuju. Ovo također može biti jedan od uzroka grčenja nogu.

Tretiranje grčeva u nogama i tijelu

Iako grčevi u nogama noću mogu biti jako bolni, oni obično nisu ozbiljni. Većina ljudi koja ih ima ne treba medicinski tretman. Možete pokušati sa sljedećim metodama kako biste smanjili bol:

Masirajte nogu: Masiranje zahvaćenog mišića mu može pomoći da se opusti. Koristite jednu ili obje ruke da nježno masirate i opustite mišić.
Rastezanje: Ako osjećate grč u nozi ispravite je, te podignite stopalo tako da vaši prsti budu okrenuti prema vama.
Stavljajte tople obloge: Toplina može umiriti zategnute mišiće. Stavite vrući peškir ili bocu tople vode na bolno područje. Topla kupka ili tuš također mogu pomoći.
Pijte dosta vode: Dovoljna hidratacija omogućava normalno funkcionisanje mišića.
Promijenite položaj spavanja: Izbjegavajte položaj spavanja u kojem su vaša stopala usmjerena prema dolje. Spavajte na leđima s jastukom ispod vaših koljena.
Odaberite kvalitetnu obuću: Loša obuća može biti uzrok problema s nervima i mišićima u nogama i stopalima.

Ako bol osjećate i nakon nekoliko dana ili vam tretmani ne pomažu, najbolje bi bilo posjetiti doktora koji će vam reći točan uzrok grčeva.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *