Hortenzije će biti bujne i raskošne, samo ako ih zalivate na ovaj način: Iskusni baštovani otkrili

Hortenzija je jedna od najljepših cvjetnica, a njeno održavanje zna da bude veoma lako

Hortenizje vole vlagu i to je jedino na šta treba da obratite pažnju. Bez vode ona momentalno uvene i ako hoćete da imate lijepe cvjetove i ukras bašte, obezbijedite joj dovoljnu količinu vode.

Pošto većina hortenzija voli polusjenku, takođe možete da im pomognete da se previše ne osuše tako što ćete ih posaditi na mjesto koje nema previše sunca i zaštićeno je od jakih vjetrova.

Određivanje količine vode za vaše biljke hortenzije
Da biste utvrdili koliko vode treba vašoj novoj hortenziji, počnite sa zalivanjem dva-tri puta nedeljno (manje u proleće i jesen, a više leti) i proveravanjem tla između zalivanja. Prstom napipajte tlo oko osnove biljke i provjerite da li je suho. Ako vaša hortenzija pokazuje znake suhoće (poput opadanja listova), možda ćete morati da povećate režim zalivanja.

Samo zapamtite kod većih biljaka hortenzije (kao što su drveće i žbunje), da su ređe, ali dublje zalivanje bolje od češćih i kraćih. Drugim rečima, najbolji način za zalivanje hortenzije je puštanje creva da radi pod niskim pritiskom u dnu biljke nekoliko minuta. Dugo duboko zalivanje dva do tri puta nedeljno biće mnogo efikasnije (pošto mora da dopre do većeg korijenovog sistema dublje u tlu) od kratkog zalivanja gornjeg sloja zemlje ako zalivate kanticom i sl.

Profesionalni savjet: Zalivajte svoje biljke ujutru ili rano uveče da biste izbjegli brzo isparavanje na podnevnoj vrućini. Takođe ćete željeti da razmislite i o đubrenju hortenzija nekoliko puta svake sezone rasta i smanjenju na kraju sezone.

Hortenzije u saksijama
Hortenzije u saksijama će morati da se zalivaju češće od onih u zemlji. Pošto žive u manjem prostoru, možete očekivati da će se ovaj prostor osušiti brže nego što će tlo. Da bi vaša hortenzija u saksiji rasla i bila zdrava, pokušajte da je zalivate svaki drugi dan tokom ljeta. Ako se zemlja između zalivanja čini previše vlažnom (zapamtite, oni vole vlažnu, a ne natopljenu zemlju), smanjite režim zalivanja na svaki treći dan.

Dobra vijest o hortenzijama u saksiji je da je relativno lako osigurati da vaša biljka pravilno drenira i, zbog čega je malo vjerovatno da vaša biljka pati od neke od uobičajenih zamki „pretjeranog zalivanja“. Očigledno ćete željeti da posadite svoju hortenziju u saksiju sa drenažnim rupama i budite sigurni da se višak vode pravilno odvodi svaki put kada je zalivate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *