6 SIMPTOMA SRČANOG UDARA KOD ŽENA Često pomiješaju bolove sa drugim stanjima, sve je alarm za doktora

Bolesti srca su jedan od vodećih uzroka smtnosti u svijetu a tu prednjači infarkt miokarda ili srčani udar. Posebno je zabrinjavajuće što sve mlađe populacije pate od ovog problema a vrlo rijetko pacijenti primjete simptome koji se javljaju ranije.

Manifestacija srčanih problema kod žena može se manifestirati simptomima koji se izrazito razlikuju od onih koje doživljavaju muškarci. Istraživanja pokazuju da postoje značajne razlike između simptoma srčanog udara kod žena i muškaraca. Žene mogu doživjeti potpuno drugačije pokazatelje srčanih problema u usporedbi s muškarcima.

Dok muškarci često prijavljuju bol u rukama i prsima tijekom srčanog udara, žene se mogu susresti sa simptomima kao što su bol u trbuhu, bol u gornjem dijelu leđa, nesvjestica, nemir, probavni problemi, mučnina i povraćanje, prema informacijama koje je objavio WebMD. Najčešći simptomi srčanog udara kod žena obično su usredotočeni na bol u prsima.

Početna indikacija potencijalnog problema je nelagoda u području prsa, a može se manifestirati drugačije kod žena u odnosu na muškarce. Tipično, žene mogu osjećati bol u cijelom prsnom košu, a ne samo na lijevoj strani gdje se nalazi srce. Dr. Rita Redberg, kardiologinja i direktorica kardiološkog centra na Sveučilištu u Kaliforniji, opisuje taj osjećaj kao da vas je netko stisnuo.

Osjećaj nelagode u rukama, vratu, leđima ili čeljusti Češće ih doživljavaju žene, te se nelagode mogu manifestirati postupno ili naglo, varirajući u intenzitetu prije nego što dosegnu vrhunac. U slučaju da spavate, bol vas može probuditi iz sna.

Kardiolog Noel Merz, koji nadzire Centar za žensko srce Barbra Streisand u Los Angelesu, savjetuje pojedincima da odmah obavijeste svog liječnika o svim “neuobičajenim ili neobjašnjivim” simptomima koji se javljaju u gornjem dijelu tijela. Ovo uputstvo objavljeno je u članku koji je objavio Mondo.rs. Jedan uobičajeni simptom koji pojedinci mogu osjetiti je bol u trbuhu.

Postoje slučajevi u kojima žene pogrešno identificiraju nelagodu u želucu povezanu sa srčanim udarom kao žgaravicu, gripu ili čir na želucu. Kardiolog Nis Goldberg, MD, koji radi kao medicinski direktor Centra za žensko zdravlje u Medicinskom centru u New Yorku, napominje da se u određenim situacijama žene mogu suočiti s intenzivnim pritiskom u trbuhu.

Otežano disanje, osjećaj mučnine ili vrtoglavica U slučaju da osjetite neobjašnjive poteškoće s disanjem, važno je razmotriti mogućnost srčanog udara, osobito ako ga prate dodatni simptomi. Peta točka koju treba uzeti u obzir je znojenje. Prema dr. Barelu Mercu, tipično je za žene koje su doživjele srčani udar da dožive epizode nervoznog, hladnog znojenja.

  • Ako se znojite na ovaj način, pogotovo ako to za vas nije normalna pojava i nema drugih objašnjenja poput visokih temperatura ili valunga, savjetuje se da potražite liječničku pomoć. 6. Umor Dr. Goldberg napominje da određene žene koje dožive srčani udar mogu doživjeti duboku iscrpljenost, čak i u situacijama kada su sjedile ili bile minimalno aktivne.

Ovi pacijenti često prijavljuju osjećaj umora u području prsa. Međutim, dr. Goldberg naglašava da su te osobe još uvijek sposobne baviti se osnovnim zadacima, kao što je kratka šetnja do toaleta. Primarni uzrok srčanog udara obično je začepljenje jedne od srčanih arterija, što rezultira prekidom opskrbe srca krvlju i kisikom.

Najčešći pokazatelj srčanog udara je nelagoda koja se širi ili bol u prsima. Kada začepljenje u obližnjoj arteriji ozbiljno ograniči ili potpuno prekine dotok krvi i kisika u srčani mišić, dolazi do srčanog udara ili infarkta miokarda. Ova hitna situacija opasna po život zahtijeva hitnu bolničku njegu jer može dovesti do velikih ozljeda ili čak uništenja srčanog mišića.

Pravovremeno uspostavljanje protoka krvi je ključno, jer srčani udar može dovesti do trajnog oštećenja srca i smrti. Primarni uzrok srčanog udara obično se pripisuje opstrukciji, bilo potpunoj ili djelomičnoj, koronarne arterije.

Opseg pretrpljenog oštećenja mišića ovisi o veličini zahvaćene regije koju opskrbljuje začepljena arterija i o vremenu koje je proteklo između početka napada i početka liječenja. Rizik od srčanog udara može biti povećan čimbenicima kao što su dob, način života i prisutnost drugih zdravstvenih stanja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *