Svi rođeni u Jugoslaviji imaju ovaj ožiljak na ruci: Znate li kako je nastao i zbog čega? Svi su iznenađeni

Ožiljak od BCG (Bacillus Calmette-Guérin) vakcine je često prepoznatljiv znak među ljudima koji su rođeni u zemljama bivše Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, ali i šire. Ova vakcina je dugo bila standardna praksa u mnogim zemljama kao preventivna mjera protiv tuberkuloze, osobito težih oblika bolesti kod djece.

Poreklo i značaj BCG vakcine
BCG vakcina je razvijena početkom 20. veka i ime je dobila po svojim tvorcima, Albertu Calmetteu i Camilleu Guérinu. Cilj imunizacije BCG vakcinom je bio da pruži zaštitu protiv tuberkuloze, bolesti koja može biti veoma teška i često smrtonosna.

Proces vakcinacije i formiranje ožiljaka
Vakcina se obično primjenjuje u prvih 48 sati nakon rođenja. Metoda aplikacije je intradermalna injekcija, što znači da se injicira direktno ispod kože, obično u gornju trećinu lijeve nadlaktice. Ovaj način primene je poznat po tome što često ostavlja karakterističan ožiljak.

Nekoliko tjedana nakon vakcinacije, na mjestu injekcije može se pojaviti crvena papula, koja ponekad prelazi u supurativni stadij, te na kraju ostavlja ožiljak. Ovaj ožiljak postaje vidljiv obično 4 do 6 mjeseci nakon vakcinacije.

Smanjenje upotrebe BCG vakcine
Upotreba BCG vakcine danas varira od zemlje do zemlje, ovisno o prevalenciji tuberkuloze i politici javnog zdravstva. U mnogim zemljama gdje je incidencija tuberkuloze niska, upotreba ove vakcine je smanjena ili ukinuta, što objašnjava zašto mlađe generacije u tim regijama često nemaju BCG ožiljke.

Značaj ožiljka u kulturi i identitetu
Ožiljak od BCG vakcine postao je jedinstveni simbol generacija rođenih u određenim periodima i geografskim područjima. Ne samo da služi kao podsjetnik na javnozdravstvene napore protiv bolesti poput tuberkuloze, već je i deo identiteta mnogih ljudi koji dijele zajedničko iskustvo odrastanja u određenom vremenu i mjestu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *