NIJE ISTO SA 30 I 60: Doktor pokazao tabelu normalnog krvnog pritiska za vaše godine

Ideja da je jedna vrijednost ista za sve je zabluda

Oglasi – advertisement

Nivoi krvnog pritiska se menjaju sa godinama. Parametri neće biti isti za 30-godišnjaka i 60-godišnjaka. Kada je u granicama normale, to ukazuje da je tijelo u dobrom stanju i da je rad srca normalan.

Nivo krvnog pritiska zavisi od toga koliko se srce snažno i brzo kontrahuje i koliko krvi organ ispumpa za 1 minut. Značajna su i svojstva same krvi i otpornost zidova krvnih žila.

Poremećeni nivoi mogu uzrokovati različite probleme i treba ih voditi računa.

To zavisi od fizičke građe pojedinca, da li postoje drugi zdravstveni problemi itd. Zaključak je, piše Medical Network, da svako ima “svoj” normalan stres.

Na primjer, ako imate između 30 i 34 godine, normalan pritisak je 121/80 Ako je vaš pritisak niži (110/77) ili viši (134/85), posjetite liječnika. Isto tako, ako imate između 50 i 54 godine, normalan pritisak je 129/85, tako da je viši od nekoga ko je 20 godina mlađi.

Kao što se može vidjeti iz tabele, što ste stariji, to vam je normalan krvni pritisak viši. To je rezultat starosnih promjena u krvnim sudovima, srčanom mišiću i drugim organima.

I visok i nizak krvni pritisak mogu dovesti do raznih zdravstvenih problema. Da bi se odredio njen tačan nivo, potrebno ga je kontinuirano pratiti nekoliko dana i snimati mjerenja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *