Ako osjetite bolove u kostima, visoki krvni tlak i osjećaj tuge, to može ukazivati ​​na nedostatak ovog ključnog vitamina.

Sunčev vitamin, poznat i kao vitamin D, igra ključnu ulogu u jačanju kostiju i mišića. Bitno je napomenuti da nedostatak vitamina D može doprinijeti raznim zdravstvenim problemima. Među njima su bolesti srca, bolesti debelog crijeva, bolesti prostate i druga srodna stanja.

Nemojte zanemariti neke od ključnih simptoma nedostatka vitamina D kada procjenjujete svoje zdravlje.

  1. Neudobnost u mišićima i strukturi kostura

Jedan od ključnih pokazatelja nedostatka vitamina D je stalna nelagoda. Kako pojedinci navrše 30 godina, njihovo tijelo prestaje stvarati novo koštano tkivo, a nedostatak vitamina D može pogoršati ili ubrzati učinke osteoporoze.

  1. Česti osjećaji tuge za vas su uobičajena pojava.

Osjećate li se konstantno potišteno bez ikakvog posebnog razloga? Nije neuobičajeno da se depresija i fluktuacije raspoloženja povezuju s nedostatkom vitamina D u vašem sustavu. Na hormon serotonin, koji ima ključnu ulogu u regulaciji raspoloženja, utječu razine prisutnog vitamina D. Brojna istraživanja pokazala su da pojedinci koji su više izloženi sunčevoj svjetlosti imaju veću razinu sreće.

  1. Bolest desni koja traje tijekom vremena

Održavanje odgovarajuće razine vitamina D ključno je za dobrobit vaših usta. Parodontitis, trajno stanje karakterizirano upalom izazvanom bakterijama i propadanjem zubnog mesa, može se ublažiti potencijalnim utjecajem sunčeve svjetlosti, kao što sugeriraju određena istraživanja.

  1. Povišeni krvni tlak

Kada je riječ o hipertenziji, odnosno visokom krvnom tlaku, može se govoriti o manjku vitamina D. Studije su otkrile vezu između vitamina D i hipertenzije.

  1. Umor i pospanost

Osjećaj umora bez ikakvog vidljivog razloga može se pripisati smanjenoj izloženosti sunčevoj svjetlosti i neadekvatnom unosu vitamina D. Studije su utvrdile vezu između nedostatka vitamina D i sindroma kroničnog umora, budući da nedostatak ove esencijalne hranjive tvari može dovesti do osjećaja letargije. Ovaj poseban simptom ima tendenciju da bude izraženiji među pojedincima u starijoj dobnoj skupini.

  1. Promjene u raspoloženju

Mozak sadrži brojna područja koja utječu na raspoloženje i emocije, a primijećeno je da ta područja posjeduju receptore posebno dizajnirane za vitamin D. Opsežna istraživanja pokazuju jaku korelaciju između nedostatka vitamina D i razvoja mentalnih poremećaja, uključujući stres, tjeskobu , i depresija.

  1. Debljanje iznad onoga što se smatra zdravim ili idealnim

Studije pokazuju da je nedostatak vitamina D povezan s pojavom pretilosti i povećava vjerojatnost komplikacija povezanih s pretilošću. Odgovarajuće razine vitamina D mogu pomoći u mršavljenju za osobe s prekomjernom težinom. Ako ste nedavno doživjeli brzo povećanje tjelesne težine, unatoč održavanju redovite rutine vježbanja i prakticiranju kontrole porcija, moguće je da nedostatak vitamina D može biti značajan faktor koji pridonosi tome.

  1. Problemi s probavom

Nedovoljne razine vitamina D mogu utjecati na funkcioniranje probavnog sustava. Ova esencijalna hranjiva tvar, koja se često naziva vitaminom sunca, igra ključnu ulogu u olakšavanju pravilne apsorpcije masti u probavnom sustavu. Neadekvatne razine vitamina D mogu pridonijeti raznim gastrointestinalnim problemima, uključujući intoleranciju na gluten, upalnu bolest crijeva i Crohnovu bolest.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *