Krpelj ne podnose miris ove 2 biljke: Posadite ih u dvorištu i nikada ih više nećete vidjeti

Nabavite ove biljke i trajno se riješite krpelja

Krpelji se najčešće nalaze na lišću i granama niskog grmlja (do visine jednog metra), zatim u šipražju, uz staze za šetanje, ali i u vrtovima i izletištima na koja često odlazimo.

Treba imati na umu da prilikom svakog izleta u prirodu treba da nosite pantalone sa dugim nogavicama, majice ili košulje dugih rukava, i zatvorenu obuću.

1. Redovno šišajte travu i ukrasno grmlje, posebno ivice travnjaka, gdje su najčešća staništa krpelja. Pokupite otpalo lišće i pokošenu travu i bacite ih u smeće ili na gomila na kojoj pripremate kompost. Ako smatrate da je potrebno, koristite hemijske repelente na ivicama dvorišta.

2. Krpelji ne vole drvo i šljunak, pa možete da ih iskoristite kao podlogu ispod prostora za sedenje u dvorištu. Mjesto za sedenje treba da bude na dijelu dvorišta koje je tokom dana osunčano i suvo, a ne stalno u hladu, jer krpelji vole vlažna i mračna skrovišta. Takođe, ne postavljajte ležaljke odmah uz grmlje ili zid koji je obrastao zelenilom.

3. Ako ste blizu šume, ili je uz vaše dvorište šumovito područje, na rubovima dvorišta napravite ‘granicu’ od iverja, peska, piljevine ili lomljenog kamena.

4. Krpelji se rijetko nalaze na mjestima gdje rastu žalfija ili lavanda, ili grm ukrasne američke borovnice (Callicarpa americana), pa mjesto za sjedenje u vrtu možete da ogradite grmovima tih biljaka.

5. Pripazite na kućne ljubimce koji se valjaju u travi i trčkaraju vrtom. Obavezno im pregledajte dlaku prije ulaska u kuću i skinite krpelje koje primetite.

Ukoliko je već imate ili planirate da je držite, štalu za krave i koze gradite što dalje od kuće.

(Espreso/Yumama)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *