SRUČILO SE SNAŽNO NEVRIJEME NA REGION: Oglasio se poznati meteorolog, evo šta slijedi

Trenutno je najteža situacija u predjelu Kimpi pokraj Krka, gdje podzemne vode neprestano poplavljuju područje, pa vatrogasci crpljenjem nastoje održavati razinu vode.

Grmljavinsko nevrijeme praćeno obilnom kišom potopilo je dijelove Novigrada u Istri, a na teren su izašli i vatrogasci koji su imali pune ruke posla.

Prema podacima s automatske stanice Istrameta u Umagu je u zadnja 24 sata palo 48,8, a u Bujama 58,0 mm kiše.

– Morali smo da vozimo po trotoaru, ali bilo je štete kod drugih vozača. Ovde nije baš tako često da budu ovakve poplave, a kiša i dalje pada – rekla je čitateljka za portal 24 sata.

Obilna kiša padala je i u Rijeci, a za riječku i gospićku regiju izdato je narandžasto upozorenje koje označava opasno vrijeme. Tamo se očekuje obilna kiša i grmljavinsko nevrijeme sa mjestimično izraženim i obilnim pljuskovima. Jedna od vatrogasnih intervencija bila je i na novigradskoj Stradi Kontesi, a trajala je oko dva sata, piše portal Naša Bujština.

Nad sjeverni Jadran tokom noći je ušao ciklon, te će se tu i zadržati. Lokalne nestabilnosti u četvrtak bile su uvod u vremenski još “izazovniji” petak, tokom kojeg će gotovo širom Hrvatske biti kiše, često i u obliku obilnijih pljuskova s grmljavinom, lokalno i olujnog nevremena sa gradom, najavio je za HRT u svojoj prognozi meteorolog Zoran Vakula.

Na sjevernom Jadranu i u Gorskoj Hrvatskoj očekuje se nestabilno vrijeme, uz narandžasto upozorenje – drugog stepena od moguća tri – za često obilne pljuskove s grmljavinom, lokalno i nevrijeme, uz koje su moguće i bujične poplave.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *