Evo jedne od najtežih zagonetki: Vidite li ovaj avion kako leti u suprotnom smjeru od ostalih zrakoplova?

Ako zapnete, evo pomoći. Podijelite sliku na kvadrante i pronađite njihovo središte, a zatim pomaknite “crtu” za trećinu udesno.

Uzmite štopericu, fokusirajte se što je više moguće i uspješno izvršite zadatak.

Tvrtka Airport Parking and Hotels (APH) iz Velike Britanije osmislila je zanimljivu mozgalicu. Na slici je mnogo aviona i svi osim jednog lete u istom smjeru.

Vaša misija je pronaći skriveni bijeli avion i odlučiti upravljati njime drugačije od ostalih zrakoplova.

BONUS RECEPT: KAKO SKUHATI JAJA DA NE PUCAJU: Tri trika sa kojima nema greške

Bliži se Uskrs, samim tim i farbanje jaja, a mnoge domaćice svake godine iznova muče muku sa jajima koja pucaju prilikom kuhanja.

Pravoslavni vjernici Uskrs ove godine proslavljaju 16. aprila, a jaja se tradicionalno farbaju na Veliki petak, koji se ove godine obilježava 14. aprila.

Često se dešava da prilikom kuhanja poneko jaje pukne, ali ipak ima načina da to sprečite. Koje trikove treba da primijenite pročitajte u nastavku ovog teksta.

Ukoliko jaja direktno iz frižidera stavite na šporet velika je vjerovatnoća da će ljuska popucati. Zato je važno da ih nekoliko sati prije kuhanja izvadite iz frižidera i ostavite da odstoje na sobnoj temperaturi. Jaja najprije stavite u vodu sobne temperature, pa tek onda na šporet da se kuhaju. Za kuvanje su idealna jaja stara 7 do 10 dana, jer ih je poslije najlakše oljuštiti. Ako jaja kupujete na pijaci vjerujte prodavcu na riječ, a ako ih kupujete u prodavnici provjerite datum na ambalaži.

Ne pretjerujte sa količinom i temperaturom
Ne stavljajte mnogo jaja u šerpu odjednom, u jednoj turi kuvanja trebalo bi da bude toliko jaja da prekriju dno šerpe. Šerpa treba da bude puna vode tokom cijelog kuhanja. Kuhajte jaja na umjerenoj temperaturi, a tik pred ključanje dodatno smanjite temperaturu, kako bi se jaja što manje pomjerala po šerpi i udarala jedno o drugo. Kuhajte ih 10 do 15 minuta.

Dodajte so u vodu
Vodu u kojoj se kuvaju jaja trebalo bi posoliti, a mjera je pola kašike soli na litar vode. U tom slučaju, ako neko jaje pukne, belance neće iscuriti, već će se zgrušati, i takvo jaje je zatim moguće ofarbati i ukrasiti. Uz so možete dodati i pola kašičice sirćeta, da još više smanjite šanse za pucanje jaja.

Ukoliko vam neko jaje, ipak, pukne, moći ćete da ga iskoristite za pripremu različitih predjela i salata.

Tekst: Lepa&Srećna

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *