Imate 20 godina radnog staža i bili ste prijavljeni na minimalac? Evo koliku penziju možete da očekujete – iznenadit ćete se

U ovom članku pažnju posvećujemo jednoj od najugroženijih grupa u društvu – penzionerima. Ova demografska grupa često se suočava s teškoćama zbog ograničenih financijskih resursa, koje dodatno komplikuju visoki medicinski troškovi i ostale životne potrebe.

Do sada ove godine, penzije u Srbiji su porasle za impresivnih 14,8%, sa prosečnom penzijom u januaru od 45.775 dinara. Međutim, oni sa 20 godina radnog staža i minimalnim zaradama mogu očekivati penzije od samo nešto više od 100 evra (14.366 dinara), što ukazuje na to da mnogi penzioneri žive sa vrlo ograničenim budžetom.

Zakon o rehabilitaciji nudi nadu za one koji su nepravedno lišeni svojih prava iz političkih, verskih, etničkih ili ideoloških razloga. Ovaj zakon omogućava određene beneficije za pojedince koji su uspešno rehabilitovani, uključujući:

Dopunski Radni Staž: Za vreme izdržavanja kazne, radni staž se upisuje dva puta.
Mesečna Novčana Naknada: Rehabilitovani pojedinci mogu imati pravo na mjesečnu novčanu naknadu ako imaju najmanje osam godina radnog staža i ispunjavaju ostale uslove propisane zakonom.

Procedura i Prava
Da bi se ostvarila prava na mesečnu naknadu, kandidati moraju dostaviti određenu dokumentaciju, uključujući sudski nalog za rehabilitaciju i potvrdu o nezaposlenosti nakon izlaska iz zatvora. Posebno je važno napomenuti da radni staž ostvaren po ovom zakonu ne ulazi u službenu evidenciju za penzijsko osiguranje, ali služi kao osnova za dobijanje finansijske podrške.

Isplata Naknada
Pravo na mesečnu naknadu prema Zakonu o rehabilitaciji zasniva se na jednokratnoj stipendiji izračunatoj na 50% prosečne mesečne zarade u Srbiji, bez uključivanja poreza i doprinosa. Svaki slučaj se pažljivo razmatra kako bi se utvrdila podobnost i iznos naknade, koji se isplaćuje na tekući račun rehabilitovanog pojedinca.

Penzioneri u Srbiji se suočavaju s nizom finansijskih izazova koji su posebno izraženi među onima sa minimalnim zaradama i dugogodišnjim radnim stažom. Zakon o rehabilitaciji pruža mogućnost dodatne podrške za one koji su nepravedno tretirani, nudeći finansijsku pomoć i priznavanje doprinosa uprkos teškim okolnostima. Ovaj zakon ne samo da pomaže u pravnoj obnovi prava, već i u finansijskoj stabilizaciji pojedinaca koji se bore za osnovne životne potrebe.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *